Bel ons: +31 (0) 416 376 400

 Deskundig advies

 Ruime productvoorraad

 Snelle leveringen

Wikkelen van pallets toegelicht

Gestapelde ladingen vallen zonder steun gemakkelijk van de pallet af. Door de pallet in te wikkelen met folie op een palletwikkelaar wordt de lading gefixeerd en geborgd aan de pallet. Bovendien zijn uw goederen goed beschermd tegen weersinvloeden, diefstal en stof. Er worden nogal wat termen genoemd. Wij trachten het een en ander hier op een rijtje te zetten zodat u precies weet wat de diverse termen nu precies inhouden.

Folie voorrekken of niet voorrekken?

Folie voorrekken

Om een maximale ladingzekering met een minimaal folieverbruik te verkrijgen, worden palletwikkelaars uitgerust met een voorrekinrichting. Deze leidt de folie vanaf de foliewagen eerst over een tweetal rollen waartussen de folie flink wordt voorgerekt, waarna direct het pallet wikkelen begint. Nemen we als voorbeeld een palletwikkelaar met 250% voorrek, dan zal 1 meter folie, nadat deze door de voorrekinrichting is gegaan, opgerekt worden tot 3,5 meter. Door de eigenschappen van de voorrekfolie zal een bepaalde elasticiteit aan de folie worden meegegeven, vergelijkbaar met een elastiek. Hierdoor wordt een pallet wikkelen eenvoudiger en kan er vrijwel spanningsloos worden gewikkeld daar de folie in zijn geheugen terug wilt krimpen. Bijkomende voordelen van het voorrekken van de folie zijn de flinke besparingen op het folieverbruik en de geringe spanning van de folie tussen de foliewagen en lading.

Niet voorrekken

De eenvoudige palletwikkelaars, zonder voorrekvoorziening, wikkelen de pallet in met een voorspanning van circa 50%. Deze rek treedt uitsluitend op in het stuk folie tussen de foliewagen en de pallet en geeft slechts een licht verhoogde bevestigingsgraad bij het wikkelen van de lading. Deze methode is niet geschikt bij het wikkelen van een licht beladen pallet omdat de lading alleen al door de geringe voorspanning van de pallet wordt getrokken. Voorbeelden zijn het wikkelen van pallets met lege PET-flessen of dozen gevuld met maandverband. Zware pallet ladingen, bijvoorbeeld zakken met cement of potgrond, vereisen een veel grotere voorspanning tijdens het wikkelen, of er moeten in verhouding veel meer wikkelingen worden aangebracht.

Wikkelfolies

Zware ladingen vereisen doorgaans een dikkere folie of meer omwikkelingen met een dunnere folie. De gangbare foliediktes variëren vanaf circa 15 tot 35 micron. De rolbreedtes liggen tussen de 400 en 750 mm, waarbij 500 mm de standaard is. Door het voorrekken wordt de folie dunner, maar niet wezenlijk zwakker, omdat dit binnen het elasticiteitsgebied van de desbetreffende folie gebeurt. Daarmee blijft deze na het wikkelen als een oersterke elastische huid om de palletlading zitten. De maximale voorrek van de huidige op de markt verkrijgbare wikkelmachines en foliematerialen ligt op circa 300 procent. Dat betekent dat er van één meter folie na het voorrekken vier meter is gemaakt, zonder dat dit ten koste gaat van de sterkte.

Draaiarm of draaiplateau? halfautomatisch of volautomatisch pallets wikkelen?

Naast de draaiarm palletwikkelaar is vooral de draaiplateau palletwikkelaar populair vanwege zijn eenvoud en relatief lage aanschafprijs. De draaiplateau palletwikkelaar is geschikt om dagelijks kleine tot middelgrote aantallen pallets met goederen te omwikkelen. Halfautomatische palletwikkelaars zijn economisch interessant vanaf circa vijf tot dertig pallets wikkelen per uur. Vanaf 30 of meer pallets wikkelen per uur verdient een volautomaat de voorkeur. Wij leveren volautomatische draaiplateau palletwikkelaars die tot 60 pallets per uur kunnen verwerken. Voor nog grotere aantallen, en breekbare of instabiele ladingen, worden draaiarm palletwikkelaars aangeraden. Deze hebben een capaciteit tot 80 pallets/uur.

Bekijk hier onze wikkelaars

Hulp Nodig? Wij bellen of mailen u terug.


U mag natuurlijk ook zelf bellen:
+31 416 376 400

Wij hebben een aanspreeknaam nodig
Wij hebben een bedrijfsnaam nodig
Wij hebben een telefoonnummer nodig om contact op te kunnen nemen
Ongeldige invoer